tiistai 14. joulukuuta 2010

Aki Choklat ja sananen Suomesta

Minulla oli joulukuun alussa tilaisuus päästä kuulemaan kenkäsuunnittelija Aki Choklatia. Esitelmän nimi Made by Finland kietoutui tarinaksi suomalaisuudesta ja valotti yhteistyötä, jota hän on tehnyt Huopaliike Lahtiselle.

Choklatista olen lukenut ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten jonkin sisustuslehden takasivulta. Sen jälkeen Choklatin nimi on välähdellyt siellä täällä, mutta viimeisin pilkahdus suunnittelijasta oli Modan edellisessä numerossa. Huomioni kiinnittyi pitsivartiseen, harmaaseen huopatossuun. Aki Choklat for Lahtiset -huopajalkinemallisto sisältää moderneja huopajalkineita. Huopajalkineiden uuden tulon olen henkilökohtaisestikin nähnyt viime talven pakkaskelissä: kaupunkikuvassa oli tossua monessa eri värissä, enkä olisi itse voinut olla iloisempi, kun sain ystäväpariskunnalta vanhat huopatossut itselleni.



Pitämässään Made by Finland -esitelmässä suunnittelija tähdensi, kuinka tärkeää on, että meillä on Suomessa nimenomaan sellaista osaamista ja taitoa, joka on meillä lähes sisäsyntyistä, Suomen valmistamaa. Suomalaisten tuotteiden myyntivaltti on usein tarina. Vaikka emme pidä huovutusta kovinkaan eksoottisena, on lähdevedellä huovutettu villa ulkomaalaisille todella erikoista. Ja onhan se, jos miettii vaikkapa maailmanlaajuista pohjavesitilannetta! Choklatin huopajalkinemallisto oli kansainvälisillä messuilla kiinnostuksen kohteena nimenomaan tarinansa ja taustansa vuoksi, toisin sanoen suomalaisuus oli valttia. Ja mitä sanotte siitä, että Crocsin edustajat kävivät ostamassa itselleen näitä huopajalkineita?



Kun Choklatilta kysyttiin, mikä hänen mielestään on Suomessa parasta, saattoi vastauksen lopulta tiivistää, että Suomessa parasta on lähes kaikki. Choklat ei kaivannut junalla matkustaessaan kannettavaa tietokonetta tai laajakaistayhteyttä, kun ikkunasta oli matkan aikana mahdollisuus ihailla suomalaista, lumista metsämaisemaa. Ja mitä tulee suomalaiseen design-osaamiseen, voi jokainen kurkistaa kaappeihinsa. Harvemmin tulee mietittyä, että se Airamin punainen termospullo on maailmalla arvostettu design-tuote. Jokaisen tuotteen takana on suunnittelija, ja suomalainen muotoilu, teollinenkin, näyttää olevan maailmalla arvossaan.


Ja nyt se osuus, joka koskettaa mielestäni meitä käsityöläisiä blogimaailmassa. Jos tuotteiden takana kiinnostavaa on tarina, niin missäpä olemmekaan olleet uraa uurtavia, kuin juuri siinä? Lähes jokaisella on tarina kerrottavanaan neulomastaan sukkaparista; mistä lanka on peräisin, kuinka kutimet kulkivat kepeästi eteenpäin tai kuinka matka oli raskas ja solmujen kyllästämä. Kuinka kutoessa ajatteli lämpimin ajatuksin valmiiden sukkasten saajaa.

Choklat ilmaisi myös huolensa perinteisten suomalaisten käsityötuotteiden valmistustaidon hiipumisesta. Suunnittelija kertoi, että Suomessa on enää yksi henkilö, joka osaa opettaa tuohituotteiden valmistusta! Käsityöllä on siis merkitys, ja näin ollen myös meillä, jotka keräämme tarinat talteen ja pidämme käsityötaitoa yllä.

Lisätietoja:
Aki Choklat ja artikkeli Aki Choklatista MTV3:n sivuilla
Huopaliike Lahtinen

Kuvat: Huopaliike Lahtisen sivuilta

3 kommenttia:

  1. Voi että, on varmaan ollut mielenkiintoinen luento ja kiitos kun jaot sen annin meille muillekin. Helppo kompata suunnittelijan ajatuksia. Minusta nuissa huopikkaissa tai vinkkeleissä niin kuin meillä sanotaan, on jotain erityisen kotoisaa. Enpä ole aikoihin omistanut moisia, mutta tuossa hyllyn kupeessa roikkuu muistona lapsuusuudesta vihreät pienet vinkkelit :)

    VastaaPoista
  2. Oi, nyt haluaisin kyllä kovin paljon huopikkaat. Sopisi Helsingin tämänhetkiseen lumi- ja pakkastilanteeseen melko täydellisesti...

    VastaaPoista
  3. Täytyykin tarkentaa tuota lähdevedellä huovuttamista:

    Choklat kertoi, että paikassa, jossa huovutettiin lähdevedellä, huovutukseen käytetty vesi puhdistettiin itse ja laskettiin uudelleen luontoon kiertämään. Tekstistä saattoi saada kuvan, että yleiseen pohjavesitilanteeseen nähden Suomessa jollain tavalla "hassattaisiin" vettä. Tästä ei kuitenkaan ollut kysymys, vaan enemmänkin luonnon huomioon ottamisesta huovutuksen eri vaiheissa.

    Omasta mielestäni lapsuudessa huopatossujen ehdoton etu oli niiden keveys kevään hankiaiskeleillä! :)
    Uudesta huopikasmallistosta voisin hankkia itselleni sisäkäyttöön tuollaiset pistokkaat; ne olisivat varmasti viileät helteiselläkin kelillä.

    VastaaPoista